Είναι ευρέως γνωστό ότι οι άνθρωποι και τα σκυλιά έχουν μοιραστεί έναν ειδικό δεσμό φιλίας και αμοιβαίας υποστήριξης κάτι που τους επιβεβαιώνει την καλή φήμη τους ως πολύτιμοι σύντροφοι. Άς δούμε με ποιούς τρόπους διατηρούν το χαμόγελο στο πρόσωπο των ιδιοκτητών τους:

 

1. Συμβάλλουν στην παραγωγή ψυχολογικών ορμονών  Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει ανά τον κόσμο έχει διαπιστωθεί ότι ο σκύλος μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης και στρες  ενώ αυξάνει δραματικά την ποσότητα ωκυτοκίνης στον οργανισμό μας . Η ωκυτοκίνη  λεγομένη και ως ‘’ορμόνη αγάπης’’ προσφέρει στον άνθρωπο ευχάριστα συναισθήματα όπως η γαλήνη και η ευτυχία. Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες ακόμη και μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά ιδιοκτήτες σκυλιών κυριαρχούνται από ενθουσιασμό και θετική ενέργεια όταν επιστρέψουν σπίτι και συναντήσουν τους τετράποδους φίλους τους.

 

2. Κρατούν την παραγωγικότητα μας σε υψηλά επίπεδα Η απόκτηση κατοικίδιου συνεπάγεται μια σειρά απο αναγκαίες  ενέργειες όπως η βόλτα, το τάισμα και η περιποιήση του .Επομένως , η μέρα επιβάλλεται  να ξεκινήσει με μία βόλτα στο πάρκο κάτι που αυτομάτως μας γεμίζει ενέργεια και θετική διάθεση. Όλες οι δραστηριότητες γύρω από τον σκύλο μας μάς κρατούν σε ψυχοσωματική εγρήγορση αφού δεν υπαρχούν περιθώρια αναβολής στη σχέση μας με το κατοικίδιο μας.

 

3. Διατηρούν την καρδιά μας υγιή Σύμφωνα με έρευνες του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ οι ιδιοκτήτες σκυλιών έχουν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων . Άναρωτιέστε γιατί ισχύει αυτό ; Η απάντηση είναι προφανής. Άπό την στιγμή που θα αποκτήσετε κατοικίδιο θα πρέπει να αφιερώνετε τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα για να το βγάζετε βόλτα με αποτέλεσμα να ασκείτε το σώμα σας άλλοτε πιο έντονα και άλλοτε πιο ήπια επί καθημερινής βάσεως . Η σωματική κίνηση τόσο  του σκύλου σας όσο και η δικήσας  αυξάνει τα χρόνια ζωής της γερής καρδιάς σας.

 

4. Μειώνουν την αίσθηση μοναξιάς Θεωρείται ο καλύτερος σύντροφος του ανθρώπου από αρχαιοτάτων χρόνων καθώς η παρουσία του απωθεί το συναίσθημα μοναξιάς που συχνά κυριεύει ηλικιωμένους , ανθρώπους που ζουν μόνοι τους αλλά και εφήβους που επιλέγουν ένα είδος απομόνωσης στον δικό τους κόσμο. Όι ερευνητές από το Κέντρο Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σίδνει διαπίστωσαν ότι οι νέοι ιδιοκτήτες σκύλων ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα μοναξιάς μέσα σε τρεις μήνες από την απόκτηση σκύλου με την επίδραση αυτή να επιμένει και στο τέλος της μελέτης κάτι που επαληθεύει τον χαρακτηρισμό τους ως ‘’καλύτεροι φίλοι’’ του ανθρώπου.

 

5. Μας απαλλάσουν από αλλεργικές ασθένειες

Άν είσαι γονιός και σκέφτεσαι να αποκτήσεις κατοικίδιο , μάθε και το εξής: Τα παιδιά που μεγαλώνουν μαζί με ζώα είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αλλεργίες και δερματικές παθήσεις και περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα σε σχέση με τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς κατοικίδια. Ωστόσο , δεν είναι μόνο τα παιδιά που επωφελούνται αλλά και οι ενήλικες καθώς περιορίζεται το ποσοστό ταλαιπωρίας που προέρχεται από τέτοιου είδους παθήσεις .  Όι σκύλοι μας μάς δίνουν τόσα πολλά και ως αντάλλαγμα δεν ζητούν πολλά. Δεν χρειάζεται να αγοράζεις όλα αυτά τα φανταχτερά παιχνίδια ,τις ακριβότερες λιχουδιές και ό,τι άλλο πωλείται.Το μόνο που χρειάζονται είναι η συντροφιά μας, έχουν ανάγκη από τρυφερότητα και αγάπη όπως και εμείς άλλωστε.