Αν και η ομιλία συνιστά το βασικό στοιχείο που διαφοροποιεί τον σκύλο από το ανθρώπινο είδος ο πρώτος επινόησε έναν ειδικό κώδικα επικοινωνίας με τον άθρωπο που βασίζεται στο σώμα του προκειμένου να δείξει εάν είναι ικανοποιημένος ή αν κάτι πάει λάθος με εκείνον. Ποιά σημάδια λοιπόν  μάς επιβεβαιώνουν την ικανοποιήση του.

1. Κούνημα ουράς

Το κούνημα της ουράς εξυπηρετεί τις ίδιες λειτουργίες επικοινωνίας με ένα ανθρώπινο χαμόγελο, έναν ευγενικό χαιρετισμό ή ένα νεύμα αναγνώρισης. Επικρατεί η επιστημονική άποψη ότι "Τα ευτυχισμένα σκυλιά κουνούν τις ουρές τους με τρόπο που περιλαμβάνει ολόκληρο το σώμα". Εάν η ουρά είναι μαλακή και χαλαρή και συνήθως κρατιέται σε πιο ουδέτερη θέση στο σώμα, αυτό είναι πιθανώς ένα χαρούμενο σκυλί

2. Γάβγισμα

Τα ευτυχισμένα σκυλιά γενικά έχουν ένα ψηλότερο γάβγισμα από τα κουρασμένα σκυλιά. Επίσης, συνήθως γαβγίζουν για μικρότερο χρονικό διάστημα. Αλλά μην κρίνετε ένα σκυλί μόνο από το γάβγισμα του. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τα άλλα σημάδια που σας δίνει το σκυλί σας, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης του σώματος, προτού υποθέσετε ότι όλα είναι καλά.

3.       Ύπνος

Τα υγιή, ευτυχισμένα ενήλικα σκυλιά συνήθως κοιμούνται από 10- 16 ώρες την ημέρα. Σε περίπτωση που κρεμούν και την γλώσσα τους κατά την διάρκεια του ύπνου τους τότε να είστε σίγουροι ότι απολαμβάνουν απόλυτα τις στιγμές που τους προσφέρετε.  Ωστόσο, αν το σκυλί σας δεν κοιμάται τόσο πολύ, θα μπορούσε να είναι σημάδι δυσφορίας .

4.       Τρίχωμα

Ένα υγιές τρίχωμα είναι ένας καλός δείκτης ότι το σκυλί σας είναι ευτυχισμένο. Όταν τα σκυλιά στρεσάρονται, ρίχνουν το τρίχωμα τους σαν τρελά, και μερικές φορές το δέρμα τους φαίνεται να ξεφλουδίζει. Φυσικά, τα δερματικά προβλήματα μπορεί επίσης να είναι σημάδι ασθένειας, οπότε θα πρέπει να κάνετε πρώτα έναν ιατρικό έλεγχο με τον κτηνίατρο σας.

5.       Αυτιά

Τα σχήματα αυτιών διαφέρουν από φυλή σε φυλή, αλλά γενικά, τα ευτυχισμένα σκυλιά έχουν τα αυτιά τους με χαλαρό τρόπο. Αν τα αυτιά ενός σκυλιού είναι καρφωμένα πίσω, θα μπορούσε να είναι σημάδι φόβου ή επιθετικότητας. Τα αυτιά που είναι προς τα εμπρός συχνά δείχνουν ότι ένα σκυλί ενδιαφέρεται για κάτι που συμβαίνει γύρω από αυτά.

6.       Είναι ενθουσιασμένος όταν σας βλέπει

Τα ευτυχισμένα σκυλιά σας χαιρετούν στην πόρτα όταν επιστρέφετε σπίτι , ενθουσιάζονται όταν ξυπνάτε και ανυπομονούν να σηκωθείτε για να παίξουν μαζί σας . Απολαμβάνουν με κάθε τρόπο τα χάδια σας και απαιτούν την επανάληψη τους δείχνοντας σας με αυτό τον τρόπο την ευγνωμοσύνη τους για την ευτυχισμένη ζωή που τους προσφέρεται.

Παράγοντες όπως η φυλή, η ηλικία και η υγεία μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του σκυλιού μας. Και φυσικά, η προσωπικότητα του κάθε σκύλου παίζει σημαντικό ρόλο στο πως εκφράζει την ευτυχία οπότε ο κατάλογος του καθενός μας ίσως είναι διαφορετικός από τον παραπάνω.